Hoeveel kosten frankeermachines?

De kosten van een frankeermachine uiteengezet

De kosten van een frankeermachine bestaan uit eenmalige en periodieke kosten. Eén ding staat vast, door gebruik te maken van een frankeerapparaat, kunt u aanzienlijk op kosten besparen. Daarnaast houdt u ook tijd over. Door dagelijks uw post te frankeren met een dergelijke machine in plaats van handmatig alle poststukken te verwerken, bent u binnen een mum van tijd klaar. U kunt op deze manier mooi uw tijd in het ondernemen stoppen. Daarnaast zorgt een frankeerautomaat eveneens voor gebruiksgemak. Denkt u maar eens aan het wegen van uw post, berekenen van het tarief en al die postzegels die u nu niet meer hoeft te plakken.

Wanneer is een frankeermachine interessant?

Als uw onderneming dagelijks meer dan tien poststukken verzendt, is een frankeermachine interessant voor uw bedrijf. U kunt dan besparen op onder meer portokosten. Maar, voordat u van deze besparingen gebruik kunt gaan maken, moet u eerst kosten maken voor de huur of aanschaf van een frankeerapparaat. De kosten van een frankeermachine in de aanschaf bedragen ongeveer tussen de € 800 en € 6000. De totale investering hangt af of uw organisatie een type laag volume, midden volume of hoog volume nodig heeft. Wanneer u grote hoeveelheden post verzendt, is deze investering zeer snel weer terugverdiend. Beschikt u niet over de financiële middelen om een frankeermachine te kopen, dan kunt u overwegen een frankeermachine te leasen of te huren. Deze kosten hiervan bedragen maandelijks zo tussen de € 15 en € 30. Vaak zit hier een onderhoudscontract bij inbegrepen. Wanneer u dus gaat voor koop, behoort het periodieke onderhoud eveneens tot de kosten van een frankeermachine.

Bijkomende kosten van een frankeermachine

Niet alleen de aanschaf of huur kunnen we rekenen tot de kosten van een frankeermachine. Er zijn tevens nog een aantal bijkomende kosten die ook bij de prijs van een frankeerapparaat meegerekend dienen te worden. Het verplichte jaarlijkse onderhoud hebben we al benoemd. Naast de aankoopprijs moet er ook jaarlijks een bedrag aan service- en administratiekosten worden betaald. Behalve aanschaf, onderhoud en administratiekosten dienen ook de verbruikskosten, zoals inkt en de portokosten nog bij de kosten van een frankeermachine te worden opgeteld. U krijgt op deze manier het meest duidelijke beeld van het totale kostenplaatje.

Echter, aangezien u tegelijkertijd ook weer bespaart op de portokosten en u vaak profiteert van extra portovoordeel of omzetgerelateerde kortingen, kunt u al snel de kosten van een frankeermachine omzetten naar de baten van een frankeermachine.

Kortingen in cijfers

PostNL heeft het portovoordeel voor frankeermachines in 2012 laten stijgen. Voortaan krijgt u 12% korting op uw binnenlandse brievenbuspost. Door deze stijging in portovoordeel, is het nog eerder interessant om over te stappen op een frankeermachine. Postzegel '1' kost op dit moment € 0,50 terwijl u met een frankeermachine slechts € 0,44 betaalt.

Op ''andere brieven'' krijgt u een korting van 3% (bijvoorbeeld extra zeker post of brieven naar het buitenland). U krijgt tevens 3% korting op pakketten die u naar het buitenland stuurt zonder Track&Trace.

Naast deze kortingen zijn er ook jaarvolumekortingen en partijenpost kortingen. Deze kortingen verschillen en kunt u bij PostNL opvragen.

Zeg het voort!