Kosten van volgsystemen voor bestelauto's

Ritregistratie

U bent ondernemer, in het bezit van een bestelauto en u gebruikt deze alleen zakelijk. Dan hoeft u vanaf 1 januari 2012 geen ritregistratie bij te houden, een verklaring is voldoende. Uiteraard gaat de Belastingdienst wel controles uitvoeren. Wordt uw bestelauto dan bijvoorbeeld op zaterdag bij een meubelboulevard gevonden, moet u erg uw best doen om de Belastingdienst er van te overtuigen dat het een zakelijk doeleind heeft. Kunt u de Belastingdienst hiervan niet overtuigen, dan moet u alsnog bijtelling betalen.

Dit is een regeling die door de overheid in het leven is geroepen om zakelijke rijders bijtelling te laten betalen naar de mate van privégebruik. Hoe meer er privé wordt gereden met de bestelauto, hoe hoger het percentage bijtelling is dat betaald moet worden.

Ter illustratie: Berijders die minder dan 2000 kilometer privé per jaar rijden met een bestelwagen, betalen dan bijvoorbeeld 10% bijtelling. Om gebruik te kunnen maken van de gestaffelde bijtelling moet wel een ritregistratiesysteem zijn ingebouwd. Hiermee wordt bijgehouden of en hoeveel er privé wordt gereden.

Momenteel wordt er nog onderzoek gedaan naar de gestaffelde bijtelling in de praktijk. Naar verwachting gaat deze regeling in per 1 januari 2013 voor de bestelauto van de zaak.

Er zijn meerdere ritregistratiesystemen op de markt die claimen te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Of dit daadwerkelijk zo is, is straks eenvoudig te herkennen aan een keurmerk dat wordt uitgegeven en hierbij voldoet aan de eisen van het eerder gepubliceerde RSS Normenkader. In dit Normenkader dat door de Belastingdienst is uitgebracht, staan specifieke eisen vermeld waaraan een ritregistratiesysteem moet voldoen als het gebruikt dient te worden voor de gestaffelde bijtelling.

Een ritregistratiesysteem dat voldoet aan de eisen van de Belastingdienst kan aangeschaft worden vanaf € 149,-.

Track&Trace

Wanneer u als kleine ondernemer uw vervoerders wilt kunnen volgen zijn er simpele producten op de markt die u daarin kunnen helpen. De trackstick is een eenvoudige en goedkope oplossing.

De Trackstick is een van de weinige gps dataloggers welke niet direct met zicht op de satellieten te hoeven worden geplaatst. U kunt deze in de bumper van uw auto plaatsen maar bijvoorbeeld ook onder de stoel of zelfs onder uw voertuig. Wanneer u de Trackstick vervolgens na gebruik op uw computer aansluit krijgt u een duidelijk overzicht van de afgelegde routes gerangschikt per tijd en datum. Deze posities zijn met de meegeleverde software als route te bekijken in Google Earth of in uw internetbrowser. De kosten voor een trackstick liggen zo tussen de € 249,- en € 329,-.

Indien u als zakelijk gebruiker behoefte heeft aan een uitgebreider systeem kunt u een volgsysteem in de bestelauto laten inbouwen. De prijzen hiervan variëren van € 499,- tot € 2495,-. Met deze inbouwsystemen kunt u live in realtime bekijken waar uw bestelauto(s) zich bevinden. Dit kunt u kosteloos doen via de computer maar ook via een mobiele telefoon.

De bijkomende kosten bij het live volgen van uw bestelauto(s) via de mobiele telefoon bedragen circa € 10.- per maand. Dit zijn de standaard kosten die een mobiele telefoon abonnement provider hanteren bij onbeperkt mobiel internet.

Zeg het voort!