Koopgids voor frankeermachines

Waarom een frankeermachine?

Een frankeermachine kan voor uw bedrijf de ideale oplossing zijn om snel en efficiënt uw facturen, mailings en alle andere post te verzenden. Door het lagere portotarief is een frankeermachine goedkoper dan postzegels en met de bijhorende weegschaal betaalt u altijd het exacte frankeertarief. Tevens heeft u de mogelijkheid om uw enveloppen van uw persoonlijke stempel te voorzien, met eigen logo of reclametekst. De frankeermachine kan voor zowel binnenlandse als buitenlandse post gebruikt worden.

Hoe werkt een frankeermachine?

Een frankeermachine weegt automatisch uw post met een ingebouwde digitale weegschaal. Het intern geheugen van de frankeermachine koppelt het gewicht aan de tarieven en drukt vervolgens een datumstempel met de juiste frankeerwaarde op het poststuk. Het verloop van wegen en frankeren met een frankeermachine gaat heel snel. Sommige types van frankeermachines vertrekken zelfs van enkele pagina’s papier en enveloppen met als eindresultaat een stapel gefrankeerde en gesloten enveloppen. De frankeermachine verwerkt de poststukken zoals een printer door het toestel zelf en drukt op enkele fracties van seconden de stempel. De te frankeren stapel post wordt in de feeder van de frankeermachine gelegd en de rest gaat volautomatisch (wegen, waarde bepalen, frankeren). Pakjes en andere verzendingen worden gewogen op de ingebouwde weegschaal en de frankeermachine drukt een etiket af met het juiste tarief dat op het pakje wordt gekleefd.

NetSet

Sinds juli 2002 laat PostNL alleen nog frankeermachines toe die voorzien zijn van NetSet. Door middel van NetSet kan de gebruiker van een frankeermachine via een analoge telefoonlijn of via een LAN-verbinding het frankeertegoed opwaarderen. Vroeger bracht PostNL de frankeerkosten achteraf in rekening door middel van telkaarten. Iedere frankeermachine was uitgerust met een telmechanisme dat iedere frankering bijhield. Doordat dit systeem nogal fraudegevoelig was en men het voor de klant eenvoudiger wilde maken om te frankeren, bedacht men het NetSet-systeem, waarmee de frankeermachine iedere maand kort verbinding maakt met de computer van PostNL om de actueelste tarieven te kunnen downloaden maar ook om de eigen gegevens door te sturen voor de afrekening. Tevens kunnen gebruikers dan hun frankeertegoed opwaarderen. Dit opwaarderen werkt ongeveer op dezelfde wijze als het opwaarderen van het beltegoed bij een mobiele telefoon. Men kan een keuze maken uit diverse bedragen.

Het kopen of huren van een frankeermachine

Een frankeermachine kan zowel gekocht als gehuurd worden. Hieronder kunt u de verschillen tussen kopen en huren bekijken:

Een frankeermachine kopen

Bij de aankoop van een frankeermachine is er geen contract en wordt er geen aandacht geschonken aan de solvabiliteit van de koper. De frankeermachine wordt besteld, geleverd en betaald.
Het enige waar nog meer rekening gehouden moet worden zijn upgrades en het onderhoud van de frankeermachine. Dat is de enige kost van de frankeermachine die, buiten de frankeerwaarden zelf, nog moet gebudgetteerd worden.

Een frankeermachine huren

Bij de huur van een frankeermachine, wordt er een contract voor bepaalde duur afgesloten waarin het bedrijf of de organisatie akkoord is om de maandelijkse huur te voldoen voor de frankeermachine. Er zijn echter geen grote kapitaaluitgaven nodig om een frankeermachine aan te schaffen. Het onderhoud en de eventuele upgrades (omnium garantie) zitten vervat in het frankeermachine contract.

Zeg het voort!